Linsbiffar med sötpotatismos och kokos och citronsky
LINSBIFFAR
Ingredienser:
- 2 dl okokta röda linser
- 4 morötter
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad bladpersilja
- 1 tsk curry
- 1 tsk mald spiskummin
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 2-3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
- Panering: 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
- 1 dl olivolja eller solrosolja att steka
Tillagning:
- Börja med att koka linserna mosiga ca 15 minuter.
- Skala morötterna och koka dem mjuka med linserna.
- Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
- Låt linserna rinna av i durkslag.
- Lägg linserna en stor skål och mosa med en potatisstöt.
- Tärna morötterna fint och tillsätt dem.
- Skala och hacka löken fint och tillsätt den.
- Pressa i vitlöken.
- Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spriskummin samt salt och peppar.
- Mosa linserna till en röra. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
- Smör händer och en bricka med lite olivolja.
- Forma till linsröran till åtta biffar.
- Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- I PANNAN: Värm en stekpanna med 0,5 dl olivolja eller solrosolja.
- Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
- I UGNEN: Du kan också baka linsbiffarna i ugnen på 200 grader i 20 minuter i en ugnspanna med olivolja i botten. Vänd biffarna efter halva tiden.
- Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.
SÖTPOTATISMOS
Ingredienser:
- 2-4 sötpotatisar, 600-700 gram
- 0,5 tsk salt till kokning
- 2 dl varm mjölk
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 msk smör eller olivolja
Tillagning:
- Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
- Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk. Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
- Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
- Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
- Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
- Avsluta sötpotatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av sötpotatismoset med salt och peppar.
- Servera sötpotatismoset.
Servera med kokos och citronsmörsky!! och lite kålsallad
anv annat recept till biffarna, körde dem i ugnen och där blev de inte klara. gick inte bra att koka morötterna hela heller och tärna sen, slutresulterar i stora hårda klumpar, inge gott. EV testa tärna morötterna innan så alt blir en mjuk röra. ANV INTE TVÅ TSK PEPPAR, ÄR KRM. Strunta i vitpeppar i moset, godare med bara salt. Moset blev aningen löst. Serverade med rödkål med lime å salt, lite äppelcidervinäger, samt en sås på riktigt smör, kokosolja, limesaft, och kokosflingor. blev gott.
SvaraRaderamöjligt att jag koka potatisen för länge, testa tio min nästa gång!
SvaraRadera