måndag 29 december 2014

Linsbiffar med sötpotatismos och kokos och citronsky

LINSBIFFAR



Ingredienser:

  • 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2-3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • Panering: 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl olivolja eller solrosolja att steka 

Tillagning:

  1. Börja med att koka linserna mosiga ca 15 minuter.
  2. Skala morötterna och koka dem mjuka med linserna.
  3. Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
  4. Låt linserna rinna av i durkslag.
  5. Lägg linserna en stor skål och mosa med en potatisstöt.
  6. Tärna morötterna fint och tillsätt dem.
  7. Skala och hacka löken fint och tillsätt den.
  8. Pressa i vitlöken.
  9. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spriskummin samt salt och peppar.
  10. Mosa linserna till en röra. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  11. Smör händer och en bricka med lite olivolja.
  12. Forma till linsröran till åtta biffar.
  13. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  14. I PANNAN: Värm en stekpanna med 0,5 dl olivolja eller solrosolja.
  15. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  16. I UGNEN: Du kan också baka linsbiffarna i ugnen på 200 grader i 20 minuter i en ugnspanna med olivolja i botten. Vänd biffarna efter halva tiden.
  17. Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.


SÖTPOTATISMOS



Ingredienser:

  • 2-4 sötpotatisar, 600-700 gram
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning:

  1. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk. Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
  6. Avsluta sötpotatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av sötpotatismoset med salt och peppar.
  7. Servera sötpotatismoset.

Servera med kokos och citronsmörsky!! och lite kålsallad 


2 kommentarer:

  1. anv annat recept till biffarna, körde dem i ugnen och där blev de inte klara. gick inte bra att koka morötterna hela heller och tärna sen, slutresulterar i stora hårda klumpar, inge gott. EV testa tärna morötterna innan så alt blir en mjuk röra. ANV INTE TVÅ TSK PEPPAR, ÄR KRM. Strunta i vitpeppar i moset, godare med bara salt. Moset blev aningen löst. Serverade med rödkål med lime å salt, lite äppelcidervinäger, samt en sås på riktigt smör, kokosolja, limesaft, och kokosflingor. blev gott.

    SvaraRadera
  2. möjligt att jag koka potatisen för länge, testa tio min nästa gång!

    SvaraRadera